NIEUWSBRIEF 84


Wijkvereniging 't atheneum - 2900 Schoten

info@wijkatheneum.be – www.wijkatheneum.be

Voorzitter 0475 25 1511 – Secretariaat 0474 30 7649, Boekweitstraat 62De zomer van Mie Bol. Waar is dat feestje?


Onze wijk bestaat 100 jaar en de wijkwerking startte dertig jaar geleden.

Iets om te vieren? Jazeker, met vijf activiteiten. We zetten (hebben ?) ze alle vijf op een rij.1


Voorstelling boek en dvd “Mie Bol” zondag 8 juli 2012 – 12.15 uur buurtplein


De eerste echte straten in onze wijk dateren van het begin van vorige eeuw. Op vraag van de wijkver- eniging werkte historicus Hugo Lambrechts de voorbije twee jaar in stilte aan de geschiedenis van de wijk.


Waar komen onze straatnamen vandaan? Wie woonde er vroeger in uw huis? Welke winkeltjes en bedrijven waren er? Wanneer zijn de scholen en de kerk gebouwd? Wie was (van) onze melkboer? Wie waren Mie Bol, de Stekke of Suske Prot? Wat is (in onvervalst Schotens) een eirentitser ? Hoe ontstond de wijkwerking ? Hoeveel kostte een brood een halve eeuw geleden, … ? Enzovoort.


Hugo en ex-wijkbewoner Jaak Van Camp interviewden tientallen mensen en kregen stapels foto’s. Oude filmpjes werden met medewerking van de Cultuurdienst Schoten gedigitaliseerd. Een redactieploeg heeft nu alles verwerkt tot een echt lees- en fotoboek en een dvd. Boek en dvd presenteren wij u na ons wijkontbijt in aanwezigheid van leden van het gemeentebestuur. En doorlopend projecteren we de verzamelde foto’s.


U kan het boek ter plaatse inkijken en intekenen voor uw exemplaar. De juiste prijs kennen we nu nog niet, want we leveren “tegen kostprijs” en die wordt mee bepaald door het aantal bestellingen.


2


“Begrafenisstoet oude stijl”

zondag 8 juli 2012 – van 09.45 tot 11 uur parking Sporthal Emiel Blangenoisstraat


Loop mee in onze begrafenisstoet! Met een antieke paardenkoets, een al even antieke neppastoor en een echte “suisse”. Waarom zo'n bizarre activiteit? Kijk verderop in deze nieuwsbrief. Langs straten in de wijk (met een tussenstop om iets te drinken) wandelen we naar ons ontbijt. Het huis van Mie Bol wordt aangekleed zoals vroeger bij een begrafenis. Er is politiebegeleiding voor de veiligheid.


Iedereen mag mee en ù verwachten we zeker!  Enige voorwaarde: u moet gepast gekleed zijn in grijs of zwart. Liefst met hoed of pet, een hoedje of een sjaaltje, een lange jas, een kostuum van (over)grootvader, een handtas of een “voilleke”  of andere gepaste attributen. Alles stijl jaren 40-50.


3


Uitgebreid jaarlijks wijkontbijt

zondag 8 juli 2012 – van 11 tot 12 uur buurtplein


De begrafenisstoet komt aan op het buurtplein. Als u nu nog snel inschrijft, kunt u genieten van een ruime “koffietafel” (een laat ontbijtbuffet). Mede gesponsord door “Vlaanderen Feest” en bakker  't Pistoleke. Er is een aanwezigheidstombola met een prachtige hoofdprijs. Na het eten kunt u gerust blijven plakken voor een spelletje en een drankje. We stellen genoeg tenten op, dus te veel zon of te veel regen is geen probleem.Inschrijven tot en met donderdag 5 juli 2012


Reserveer a.u.b. uw plaatsje(s), want vol is vol.

Lieve Oppers,Boekweitstraat 26 – lieve_oppers@hotmail.com of – 03 658 0054


6 euro per persoon. Kinderen vanaf 4 jaar tot en met 12 jaar = 3 euro. Alle dranken aan 1 euro.


Betaling aan de kassa. U krijgt daar de bonnetjes.


Woont u niet meer in de wijk?


U kunt ook inschrijven bij oud-bewoner Jaak Van Camp 0476 28 72 76. Haast u. We verwachten mooi weer en véél volk.


Niet ingeschreven voor het ontbijt?


We voorzien maximum 220 personen. Wie niet mee kan eten, is wel welkom voor een drankje. En mocht er toch nog plaats zijn voor het eten, dan betaalt u 9 euro per persoon.
4


Een avondje  Radio Minerva

vrijdag 3 augustus 2012 – 19 tot 23 uur buurtplein


Met swingende muziek van vroeger en nu, zoals vorig jaar bij het ontbijt. Ambiance verzekerd voor alle leeftijden.

Ecotoilet

Van het wijkontbijt in juli tot de laatste zomerbar in augustus vindt u op het buurtplein weer een ecotoilet met spoelsysteem en wekelijks gereinigd en ontwmet. Gratis, maar het is enkel geopend tijdens de activiteiten.


5


Wandelzoektocht 100 jaar wijk


Ga op stap en herontdek onze wijk en omgeving aan de hand van oude foto’s.


Tip: met het boek Mie Bol bent u zeker al een eindje op weg naar de hoofdprijs, een LED-tv, gesponsord door de

Van Uffelen Electro – Selexion. U verneemt er alles over op het wijkontbijt en later in een aparte nieuwsbrief.


Waarom een begrafenisstoet als wijkactiviteit?


Wel, we wilden in het kader van ons onderzoek naar het verleden van de wijk iets bijzonders “oproepen.


Uit de foto’s en getuigenissen die we verzamelden, bleek dat een begrafenis vroeger op een hele buurt toch veel meer impact had dan vandaag. Al of niet met “een feestje” achteraf. Bovendien konden we vlot beschikken over het nodige materiaal. We maken er dus geen circus van, maar een “evocatie” en tegelijk een ontbijtwandeling. We beseffen dat dit thema voor sommige mensen gevoelig kan liggen, zeker voor wie recent geconfronteerd werd met een overlijden. Respect en sorry als we toch ongewild iets losweken.


Wie was Mie Bol?


Als bekende figuur, met een tot de verbeelding sprekende naam en een bekend café, kozen we Mie Bol twee jaar geleden als “anker” voor het schrijven van

onze wijkgeschiedenis.


Toen we begonnen met deze oude foto wist niemand van onze ploeg hoe Mie Bol er uit zag of waar ze haar bijnaam haalde. Was ze rond? Honderden foto's en tientallen anekdotes later weten we wel beter. U ook? De cartoon aan het begin van deze nieuwsbrief zet ons in alle geval bewust helemaal op het verkeerde been. Benieuwd? Kom dan naar het ontbijt en de voorstelling van het boek + dvd met authentieke foto’s.


U bent niet op het ontbijt, maar u heeft toch graag het boek en / of de dvd ? Bel of mail ons

Voor ons hele project “Mie Bol” ontvingen we van de Koning Boudewijnstichting 5000 € (uit het Delhaizefonds).

Kioskavonden – zomerbar – 6 vrijdagavonden

13-20-27 juli en 3-10-17 augustus 2012 van 19 tot 23 uur


Zoals vorige jaren bent u op vrijdagavond weer welkom bij de kiosk voor de stilaan traditionele zomerbar. Niks speciaals. Een babbeltje met de buren, een drankje en hapje, een spelleke, … Alles aan spotgoedkope prijzen.


Elke avond heeft een thema (sangria, cocktails, ...).


Kijk op onze website of onze infoborden op het buurtplein. En noteer voor 3 augustus alvast Radio Minerva.


Onze barmannen Ward, Alex, Gianni, ... kunnen soms wel hulp gebruiken.

Wilt u op deze zomeravonden een handje toesteken achter de toog, verwittig dan Ward Brunson, Boekweitstraat 66 of Alex De Vos, Korte Kopstraat 66. Of kom er op vrijdag gewoon eentje drinken en voor u het goed en wel beseft, staat u te tappen of af te wassen.


Hulp gevraagd om het buurtplein op te frissen en het ontbijt voor te bereiden


maandag 2 juli – 19 uur tot donker

Gras maaien, onkruid wieden, borstelen, … Wij hebben wel materiaal, maar breng toch zelf uw rijf, borstel of schoffel mee. Zo hebt u de juiste hoogte om er tussendoor op te leunen en iets te drinken.


zaterdag 7 juli – 14 uur

Tenten plaatsen zodat morgen 200 mensendroog kunnen zitten.


zondag 8 juli – 7 uur ('s morgens !)

Tafels en stoelen plaatsen, keukentent inrichten, …We hebben heel weinig tijd om alles voor te bereiden voor het ontbijt.


Gezocht voor fotowandelzoektocht


Voor het afwerken van de wandelzoektocht zoeken we nog één of twee mensen met vrije tijd overdag en oog voor detail. En die uiteraard kunnen zwijgen als het over de oplossingen gaat. Kent of bent u zo iemand, contacteer

ons dan op ons mailadres of 0474 30 7649, Martin Van Hulle.


Tarwestraat = speelstraat (jaargang 7)

Elke vrijdag van 29 juni tot 31 augustus 2012

Telkens van 17.30 tot 21 uur


Niet op 6 en 13 juli (feestmarkt en folklorefestival).


Ook deze zomer wordt de Tarwestraat zo nu en dan weer “autoluw”. Voor de kinderen een prima gelegenheid om eens onbezorgd in “hun” (soms drukke) straat te spelen. En de grote mensen kunnen bijpraten. Op 31 augustus organiseert de straat een afsluitende BBQ.


16 euro volwassenen / 10 euro kinderen vanaf 10 jaar.

Ook bewoners van andere straten zijn uiteraard altijd welkom!

Info: 0486 78 66 25 of masset.fabienne@telenet.be, Tarwestraat 1.

Niet parkeren


Wilt u op 7 en 8 juli a.u.b. niet parkeren aan de gele lijn bij de ingang van het buurtplein (ingang Blangenoisstraat)? Materiaalwagens en paardenkoets

moeten binnenrijden.- Dank u -


Bedankje


Wij danken Bloemen Van Gastel, Fietskarinfo.be, Broodjeshuis Ma Belle, bakker 't Pistoleke, Van Uffelen Electro-Selexion, Cultuurdienst en gemeentebestuur Schoten, wijkvereniging Geuzenvelden, beschermde werkplaats De Brug Mortsel, begrafenissen Daems, Vlaanderen Feest,  de Koning Boudewijnstichting, Aveve Schoten, restaurant Asian Delight Schoten, brandweer en politie Schoten, Heemkundige Kring Scot, Jachthaven Schoten, directie en medewerkers van het atheneum en van CLB Schoten, ...


en alle mensen die ons hielpen met foto's, interviews, materiaal, informatie en goede raad bij het project Mie Bol of bij het onderhouden en de verdere inrichting van het buurtplein.


En op 8 juli drinken we er eentje met alle vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de wijkvereniging.


Geniet !


De  hele  ploeg  van  de  wijkvereniging  wenst u een zonnige deugddoende zomervakantie hier in Schoten of waar u ook naartoe trekt. Graag tot ziens op onze activiteiten.


Deze nieuwsbrief wordt gesponsord door


Daems begrafenissen & crematies

Churchilllaan 20-24 – 2900 SCHOTEN

03 658 4561


www.daemsbegrafenissen.be info@daemsbegrafenissen.be
Webmaster: Jos Megroedt

This site is hosted by: Hosting Photography.


Wijk Atheneum Schoten